Bermain Telefon Terlalu Lama Memburukkan Corak Tidur Anda

Bangun sahaja daripada tidur pasti telefon bimbit yang dicapainya dahulu bukan.

Ia seperti sebuah rutin harian dan wajib untuk kita membuka aplikasi-aplikasi media sosial terlebih dahulu sebelum bangun daripada katil untuk mandi. Lebih teruk jika semalam tidur lambat kerana khusyuk bermain telefon, bangun tidur juga dihidang lagi dengan santapan daripada media sosial.

Disebalik perkembangan dan kecanggihan platform untuk manusia berhubung, manusia itu sendiri mungkin tidak menyedari kesan media sosial keatas kualiti kehidupannya. Bagaimanakah penggunaan media sosial tanpa batasan boleh menyebabkan penurunan kualiti hidup?

 

Corak tidur yang teruk

Melalui kajian terbaharu, penyelidik mendapati bahawa golongan remaja yang menghabiskan masa selama 3 jam atau lebih dalam sehari dalam menggunakan media sosial, akan mengurangkan tahap kualiti tidur mereka. Dalam kata lain, corak tidur mereka semakin teruk.

Remaja yang kerap menggunakan media sosial ini akan mempunyai kecenderungan lebih daripada dua kali ganda untuk tidur melebihi jam 11 malam ketika malam persekolahan. Tambahan lagi, mereka juga cenderung untuk terjaga di tengah malam dan sukar untuk kembali tidur selain sukar untuk bangun pagi.

Satu per lima pengguna media sosial ‘sangat tinggi”

Melalui kajian tersebut, remaja yang terlibat melaporkan tempoh masa yang digunakan oleh mereka dalam menggunakan media sosial seperti Facebook, Twitter, Instagram dan WhatsApp. Mereka juga melaporkan tabiat kebiasaaan mereka tidur, termasuklah pada jam berapa mereka tidur dan bangun daripada tidur semasa malam persekolahan dan hujung minggu.

Data daripada kajian tersebut telah memperincikan bahawa satu daripada lima remaja menggunakan media sosial lebih daripada 5 jam dalam sehari, dan ia dikelaskan sebagai pengguna media sosial yang ‘sangat tinggi’. Jumlah ini telah mewakili sebanyak 21% daripada keseluruhan responden kajian. 

Kurang tidur, kurang prestasi akademik

Kajian ini lebih menumpukan tabiat yang biasa dilakukan ketika malam persekolahan, memandangkan tidur lewat ketika waktu persekolahan boleh memberi kesan terhadap prestasi akademik dan emosi yang buruk. Untuk pengetahuan umum, kekurangan tidur telah dikaitkan dengan prestasi akademik yang kurang memuaskan kerana ia memperlahankan memori dan mengganggu aktiviti pembelajaran.

Menurut Dr. Bernadka Dubicka, kanak-kanak dan remaja disarankan agar mengelakkan daripada menggunakan sebarang gajet sejam sebelum tidur. Ini akan membantu mereka untuk tidur dengan lebih lena pada waktu malam. Ini kerana cahaya biru yang dihasilkan daripada skrin telefon atau tablet boleh memberi kesan terhadap jam tubuh dan hormon yang membantu kita untuk tidur. 

Selepas ini, cuba untuk jauhkan sebarang telefon atau gajet daripada tangan anda sekurang-kurangnya satu jam sebelum tidur. Bagi ibu bapa pula, kawal penggunaan gajet oleh anak-anak anda agar mereka tidak menggunakannya secara berlebihan. Gajet itu sendiri tidak memudaratkan, tetapi cara penggunaannya yang perlu diambil perhatian.

 

Rujukan:

  1. hellodoktor.com

Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Sale

Unavailable

Sold Out

loader_img

    View Detail

    Item added to cart! View Cart.

    https://mylustre.com
    ${{amount}}